Ahad, 2 Oktober 2011

Laporan Lawatan Sambil Belajar Ke Kilang Kerepek Di Johor

Laporan Lawatan Sambil Belajar Ke Kilang Ke Kerepek  

Pada 15 Jun 2011,Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Krbangsaan Taman Johor Jaya 3 telah mengadakan lawatan sambil belajar ke sebuah kilang kerepek di Johor.Seramai 40 orang murid ahli pesatuan dan 5 orang guru pengiring turut serta dalam rombongan tersebut.  

      Tujuan lawatan ini diadakan adalah untuk memberikan peluang kepada murid-murid melihat proses kerepek dibuat. Seterusnya, lawatan ini juga dapat menimba ilmu pengetahuan serta dapat mengetahui jenis kerepek yang diproses.  

      Peserta bertolak pada pukul 7.30 pagi dengan menaiki bas yang disewa khas.Setelah sejam setengah perjalanan,mereka pun sampai ke kilang itu.Apabila tiba,mereka disambut oleh seorang pegawai.Kemudian ,beliau memeberikan satu taklimat ringkas kepada kami tentang kilang tersebut.

         Selepas itu,murid-murid dibawa ke beberapa bahagian proses.Sebahagian besar kerja memproses ini dilakukan oleh mesin yang berteknologi tinggi.Beberapa orang murid telah bertanyakan soalan kepada petugas di situ untuk mengetahui lebih banyak maklumat dan mereka melayan pertanyaan murid-murid itu dengan mesra walaupun sedang bekerja. 

      Pada pukul 11.00 pagi,para peserta dibawa ke bahagian jenis kerepek.Di situ terdapat banyak kerepek yang sudah diproses.Kemudian,pada pukul 12.30 tengah hari,kami diberi sedikit jamuan ringan di kantin kilang tersebut.  

       Murid-murid bertolak pulang pada pukul 1.00 tengah hari.Mereka diberi seorang satu kerepek sebagai cenderamata    oleh pihak kilang.Cikgu Alia telah menyampaikan cenderamata kepada pegawai tersebut sebagai tanda penghargaan.Mereka berasa sangat seronok menyertai rombongan ini kerana mendapat banyak pengetahuan dan melihat sendiri cara-cara memproses kerepek.  

Disediakan oleh,                                                                                                                                  1 JULAI 2011


                           Alieya 
(ALIEYA BATRIESYA BINTI MAZLAN)
Setiusaha,
Persatuan Bahasa Malaysia,
Sekolah Kebangsaan Taman Johor Jaya 3

Tiada ulasan:

Catat Ulasan